De verhalen machine gehacked?

Op 25 October kwamen we erachter dat de verhalen machine door een jongere bij Jimmy’s Groningen gehacked was. Erwin deelde het volgende verhaal via slack.

”Er was ineens een jongen in Jimmy’s Groningen die had bedacht dat hij best wel in de verhalenmachine kon “hacken” en daar eens rond kon kijken. Naast Duitse hiphop afspelen op het apparaat en wie weet wat voor ongein nog meer, nam hij ook de moeite om mij te wijzen op een paar foutjes/ verbetermogelijkheden en heeft hij me geholpen om op afstand in het apparaat in te kunnen loggen. Echt Jimmy’s toch?!”

Op 25 Oktober ging ik bij Jimmy’s Leeuwarden langs, we wouden wat kleine aanpassingen doen, hadden posters laten printen en een paar aanpassingen bij het instructie boekje gemaakt.

We kregen directelroy-kopie goeie feedback over hoe de eerste week was verlopen, en hebben we gelijk een aantal veranderingen kunnen doorvoeren. Zo was het bijvoorbeeld iets te donker binnen de biechtstoel. Gelukkig hadden ze bij Jimmy’s Groningen kerstlampjes, dus die zijn toen meteen binnen opgehangen!

Toen we vervolgens een week later de verhalen machine van Groningen naar Leeuwarden gingen verhuizen, was de ”hacker” jongere ook aanwezig! En hij had allerlei manieren bedacht en accessoires geregeld om de machine soepeler te laten werken.

De verhalen machine in Groningen.

Voordat we met de verhalen machine op pad gingen, leek het ons fijn als er wat verhalen op zouden staan, wanneer hij bij Groningen zou komen te staan. Om deze reden maakte we een kort filmpje, om een aantal mensen uit te nodigen alvast een verhaal te delen.

Op 17 Oktober was het zover, de Jimmy’s verhalen machine zou voor het eerst bij een Jimmy’s vestiging komen te staan. De dag ervoor heeft Erwin nog de laatste schoonheidsfoutjes uit het apparaat weten te vissen en maakte hij een instructiefilmpje, voor het geval dat.

Allereerst hadden Elroy (de coordinator van Jimmy’s Groningen) en ik (wim van het story Engine team) bij Jimmy’s Groningen afgesproken, om vervolgens naar een opslag te rijden om de biechtstoel op te halen. Toen gebeurde er direct al iets heel tofs, een jongeren kwam net binnen toen we weg wilden gaan, en hijimg_1659 verklaarde ”ik heb vandaag een baan nodig, anders moet ik met mijn ouders mee op vakantie”. Elroy nodigde hem uit voor onze tocht naar de biechtstoel, zodat ze het er onderweg over konden hebben.

Thea van het innovatielab Groningen (waar we de biechtstoel van huren) wachtte ons op bij de opslag, en gezamenlijk kregen we de biechtstoel, inclusief alle accessories in de bus. Vervolgens reden we samen met Thea terug naar Jimmy’s Groningen waar we de biechtstoel gingen opbouwen.
img_1665

Het opbouwen van de biechtstoel ging heel soepel door de hulp van Thea en de jongeren bij Jimmy’s. Maar vervolgens moest de verhalen machine worden aangesloten op het netwerk en in de biechtstoel worden geplaatst. Dit vond ik zelf erg spannend, aangezien we de verhalen machine nog niet eerder op een andere locatie (als in Utrecht waar hij gemaakt is) hadden getest.

Maar zodra ik hem op het internet had verbonden, op stroom aangesloten en in de biechtstoel geplaatst, deed hij het direct!

Aangezien we deze operatie tijdens de herfstvakantie hebben uitgevoerd, was het vrij rustig. Maar de jongeren die bij Jimmy’s rondhingen, die waren direct heel enthousiast, maar nog een beetje huiverig. We kwamen er toen direct achter dat mensen niet graag alleen een verhaal opnemen maar gezamenlijk, en dat de biechtstoel nog een beetje afgesloten en onduidelijk was.

Marloes en Nynke van Up to Us kwamen de verhalen machine ook direct testen,
img_1738en lieten direct het eerste officiële verhaal achter.

Zij kozen het thema middelbare school, hieronder is het verhaal van Nynke en Marloes te beluisteren.

Door de opname’s zelf leren wij gelijk enorm veel over hoe mensen met de machine omgaan, wat duidelijk is en wat niet, aangezien de feedback direct tussen de opname’s zit, en alle foute/minder gelukte verhalen ook binnen komen.

Aan het eind van de dag bleef de verhalen machine dus samen met de biechtstoel in Groningen, waar hij twee weken zou blijven!

Megablog: Hacken, juridisch advies, biechtstoel en de Jimmy’s Summerschool.

De laatste update wat betreft de Jimmy’s Story Engine is alweer even geleden (8 Juli) en in de tussentijd is er enorm veel gebeurd. Tijd voor een recap en een blik vooruit!

kijken

Techniek
Op het technisch vlak, de mogelijkheid om verhalen op te slaan, te delen en beluisteren met de druk op een knop, gaat voorspoedig. Erwin Elling werkt samen met David Menting om van een taperecorder, een (met het internet verbonden) verhalen vanger te maken.

Hierin zijn een aantal belangrijke beslissingen gemaakt, we willen dat mensen binnen de biechtstoel niet alleen verhalen kunnen opnemen, maar ook beluisteren. We hebben bedacht dat we willen werken met vragen én thema’s om het vertellen van verhalen te starten. Deze vragen en thema’s komen te staan op cassettebandjes die je vervolgens in de taperecorder kan stoppen, om je verhaal over specifiek dat thema of die vraag op te nemen. De techniek die Erwin en Davind ontwikkeling zorgt er voor dat de verhalen naar het internet worden geupload, met als tag dat specifieke thema of verhaal, zodat ze gemakkelijk terug te vinden zijn.

Juridisch advies
Er waren enorm veel ideeën omtrent het Story engine project en met als een van de grootste inspiratie bronnen: De Man Bijt Hond Babbelbox, hebben we er ook aan gedacht om video te implementeren in het concept. Echter realiseerde we ons rond hetzelfde moment dat het verstandig zou zijn om eerst te onderzoeken hoe het opslaan van verhalen eigenlijk zit vanuit een rechtelijk en privacy standpunt.

Als we een databank van verhalen willen opbouwen, moet deze volledig legitiem zijn en zo min mogelijk gedoe opleveren voor de verhalen vertellers. Om dit uit te zoeken hebben we een afspraak gemaakt met Rein advocaten en Adviseurs. We hebben het concept voorgelegd, en zijn in overleg gegaan hoe we de ervaring van het delen van verhalen zo prettig mogelijk kunnen maken.

Het vastleggen van persoonsgebonden gegevens was hierbij het primaire thema.
”De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) geeft aan dat een persoonsgegeven elk gegeven is over een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon. Dit betekent dat informatie ofwel direct over iemand gaat, ofwel naar deze persoon te herleiden is”

De zin elk gegeven is over een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon, is hierbij van belang. Zodra dit het geval is (en dat is vrij snel zo), is het nodig om explicite toestemming te vragen. We willen echter niet dat mensen voordat ze een verhaal kunnen opnemen, een gigantisch boekwerk moeten invullen om ons toestemming te geven dit ook op te slaan.

We zochten dus naar een manier om het juridisch goed te regelen, maar de verhalen vertellers hier niet mee lastig te vallen. We zijn toen tot de volgende oplossing gekomen: Binnen de biechtstoel is naast de recorder een boekje te vinden. Hierin staan naast instructies en toelichting ook vijf geboden:
1 – Ieder verhaal is waardevol
2 –  De verhalen zijn anoniem. het gaat om het verhaal
3 – De verhalen blijven altijd bewaard
4– De verhalen worden gedeeld en ‘’geremixt’’
5 – Jouw verhaal, blijft jouw verhaal. 

Bij alle geboden komt een toelichting met extra informatie, zodat de verhalenvertellers weten wat er met hun verhaal gaat gebeuren, het verzoek om anoniem het verhaal te vertellen en dat zij altijd de eigenaar van het verhaal blijven. Onder de geboden zal ook een link naar de website van het jimmy’s verhalen project komen, waar vervolgens veel meer informatie staat over de geboden, privacy en alles omtrent de story Engine.

Aan het boekje en de online pagina wordt op dit moment gewerkt, hierbij worden we wederom ondersteund door Rein advocaten en Adviseurs.

De Biechtstoel
De katalysator voor het vertellen van verhalen, gaat in eerste instantie de biechtstoel van het innovatielab Groningen worden. En deze hebben we voor het eerst live mogen aanschouwen.

 

Er waren twee versies van de biechtstoel, een die van binnen een treinwagon is en de ander die van binnen een kroeg is. Uiteindelijk hebben we er voor gekozen om de kroeg biechtstoel te gaan gebruiken voor dit project. Met als reden dat er een klein tafeltje is (waar plaats is voor de taperecorder en het boekje) en dat een kroeg als locatie nog meer uitnodigt tot een gesprek.

De Jimmy’s Summerschool
Tijdens de Jimmy’s summerschool hebben we een Story Engine sessie georganiseerd, specifiek op het proces wat zich gaat afspelen in de Biechtstoel. Wat enorm fijn was, was dat er mensen van een hele hoop verschillende Jimmy’s waren, dat iedereen erg enthousiast was en dat we een aantal goeie nieuwe ideeën kregen en een aantal plannen die we hadden (bijvoorbeeld om vragen en thema’s  te gebruiken) bevestigd kregen.

Tot zo ver de update. We gaan nu verder met het afmaken van de techniek, het boekje en ervoor zorgen dat de taperecorder met de Biechtstoel haar reis langs de Jimmy’s kan gaan maken.

 

Een gaaf geluksexperiment

Van 14 februari (valentijnsdag) tot 21 maart (het begin van de lente)  2016 organiseerden we de Jimmy’s momentenmaand. Een maand lang stonden we met alle Jimmy’s stil bij mooie momenten. Die hebben we getekend en met elkaar gedeeld.

We zijn geïnspireerd door Janne Willems. Zij is met haar project Seize your Moments  rond de wereld gereisd om overal mooie momenten te verzamelen. Zij heeft gezien dat mensen blij en gelukkig worden van het tekenen van mooie momenten. En ze heeft er een heel mooi boek van gemaakt.

In alle vestigingen van Jimmy’s en bij mensen thuis zijn momenten herbeleefd door te tekenen. Op Facebook hebben we ze tijdens de momentenmaand al met elkaar uitgewisseld #wijzijnjimmys #momentenmaand.

Wim en ik hebben het eerste deel van de oogst uitgebreid bekeken en gekeken of daar patronen in te zien zijn. Een hele kleine selectie van onze eerste indrukken:

  • Enorm veel mooie momenten spelen zich buiten af.
  • Er wordt veel getekend over sport, en dan met name over voetbal.
  • Eten, drinken en (uit)slapen zijn belangrijke mooie momenten elementen.
  • Vrienden en familie spelen een grote rol in mooie momenten. Net als Jimmy’s 🙂
  • Veel mensen beleven een mooi moment als ze andermans muziek horen, een enkeling als hij zelf muziek maakt.
  • Sommige mensen vinden het gewoon heel leuk om zich kunstzinnig te uiten, zonder daarbij een mooi moment mee af te beelden.

Jimmy’s ”Biechtstoel” Update

Een van de ideeën die al vanaf het begin onderdeel is van het Story Engine avontuur, is de Jimmy’s Babbelbox, Biechtstoel, verhalen schatkist, Story vault etc. We hebben nog geen goeie naam, maar de realisatie komt steeds dichterbij.

Het concept is eigenlijk in tweeën te verdelen: De techniek/werking, en de manier waarop het gepresenteerd wordt. Deze post zal voornamelijk gaan over de techniek en de werking van het concept. Wat betreft de manier waarop we het in eerste instantie gaan presenteren, werken we samen met het Innovatielab Groningen. Hierover zullen later nog een hoop updates volgen.

Het concept
We willen een ervaring creëren, die het voor jongeren makkelijk, leuk, bijzonder en waardevol maakt om verhalen en ervaringen te delen. De eerste inspiratie om dit te doen stamt af van de babbelbox van man bijt hond en achterwerk in de kast van de VPRO.

We willen dus iets bouwen, wat uitnodigt tot het delen van verhalen, ideeën, opinies en ervaringen. Na een aantal brainstorms, en de mogelijkheid om de biechtstoel van het innovatielab Groningen te gebruiken, kwamen we tot de volgende eerste opzet: prototype biechtstoel.


 

Dit eerste prototype hebben we in twee sessies getest, door het document met een aantal mensen door te lopen, alsof ze het concept echt zouden gebruiken. We kregen (naast enorm veel enthousiasme) hele sterke feedback, hier een aantal highlights:

  • ”Kan je ook naar binnen om alleen een aantal verhalen te beluisteren?”
  • ”Don’t spoil the magic! Vertel mensen niet wat voor techniek er achter schuilgaat, zo blijft het magisch”
  • ”Hoe ga je om met achtergrond geluid”
  • ”Het zou tof zijn als mensen ook kunnen bellen met hun verhaal, een telefonische biechtstoel”
  • ”Naast thema’s op de bandjes zou je ook voor stemmingen moeten kunnen kiezen”
  • ”Hoe ga je om met mensen die hun verhaal alleen willen opnemen, maar niet willen delen?”
  • ”Is de flow/structuur van elke vraag hetzelfde?”
  • ”Het moet mogelijk zijn om na te bellen, of achteraf je verhaal nog te kunnen updaten”
  • ”Voor elk persoon of twee mensen, moeten er verschillende manieren/inspiratie zijn om het gesprek op gang te houden”
  • ”Er zou een mogelijkheid als: Neem contact met mij op over mijn verhaal, moeten zijn”

Deze diashow vereist JavaScript.

We gaan nu aan de slag met de feedback, de techniek en de wijze waarop we het zo natuurlijk mogelijk gaan maken om een verhaal of moment te delen. Zodra we een stukje verder zijn, volgt er weer een update.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Story Engine Sessie Jimmy’s

Met Jimmy’s organiseerden we op 28 Mei een Story Engine sessie over verhalen. Op deze dag kregen we een aantal verhalen experts en Jimmy’s experts over de vloer!

Gezamenlijk hebben we uitgeplozen wat nu precies de waarde van de verhalen van jongeren kan zijn, voor wie dit waarde kan hebben, hoe je verhalen het beste naar boven krijgt en hoe je deze verhalen kunt gebruiken om verschillende doelgroepen aan te spreken. Daarbij hebben we nagedacht over het creëren van een cultuur waarin verhalen herkennen en delen steeds makkelijker, leuker en gebruikelijker wordt, een ”creatie cultuur”.

Tijdens de introductie vertelden we over wat voor projecten we al hebben bedacht en ingezet om meer verhalen/momenten te vangen en delen. Vervolgens gingen we aan de slag!

De eerste sessie draaide om het definiëren van alle mogelijke stakeholders die iets aan de verhalen van jongeren kunnen hebben. Het resultaat was een lijst bestaande uit: Jongeren, Onderwijs, Politici, Beleidsmakers, (welzijns-)professionals, Partners, Jimmy’s locaties, Ondernemers, Media, Ouders, Financiers, Up to Us en verhalenvertellers. Het was hier erg fijn dat de verhalenverteller als stakeholder naar boven kwam. In principe is het idee van de Story Engine dat de jongeren de verhalen vertellers zijn. Maar wat zorgt er nu voor dat iemand een verhaal gaat herkennen, opslaan en ook delen?

Toen we het overzicht van de stakeholders hadden, gingen we in teams van twee aan de slag. Elk team koos twee stakeholders uit, en ging brainstormen over alle mogelijke manieren waarop en de context waarin deze groepen baat kunnen hebben bij de verhalen en ervaringen van jongeren. Deze werden vervolgens gepresenteerd.

blog

De resultaten waren heel divers. Van design principles en eigenschappen van stakeholders tot concrete concepten om deze mensen mee te activeren en te ondersteunen. Zo werd er bedacht dat het heel sterk zou zijn, om het vastleggen en  delen van verhalen te integreren in het oriëntatie traject van nieuwe Jimmy’s.

We kwamen er echter ook achter, dat we nog veel meer kennis moeten verzamelen over deze stakeholders. We missen op dit punt nog concrete kennis, en werken voornamelijk vanuit aannames. Als vervolgstap gaan we met een aantal afgevaardigden vanuit de stakeholders zitten, zodat we er heel direct achter kunnen komen, wat mogelijke wensen, verlangens en vragen zijn in verband met de verhalen en ervaringen van jongeren. Op de stakeholders pagina van dit blog zijn we van plan onze inzichten omtrent de stakeholders bij te houden!

Tegen het einde van de dag, kreeg iedereen de vrijheid om alles wat nog in het hoofd zat te delen. Dit was super fijn, omdat we zo afsloten met een enorme extra berg aan inspiratie, haakjes, waarschuwingen, tips, energie en ideeën, zoals:

  • Ons meer verdiepen in narratieve analyse.
  • Workshops met een story toolbox op locatie.
  • Goed nadenken over de vraag die we stellen om verhalen naar boven te halen! – Een goed voorbeeld: “Wat is er voor jou sinds Jimmy’s veranderd?”
  • Sneller remixen! – Zorgen dat jongeren zien dat hun verhalen daadwerkelijk gebruikt worden.
  • De doelstellingen duidelijker maken en scherper formuleren.
  • Antwoord vinden op de vraag: Hoe zorg je dat mensen baat hebben bij het vangen en delen van verhalen?
  • Het proces van de Story Engine inzichtelijk maken.

Elroy moest wat eerder weg en deelde zijn bevindingen door middel van een filmpje:

Elroy Eefting over verhalen.

Het doel was in eerste instantie om deze sessie een week later op te volgen met een Hackaton voor Story Engine prototypes. Door de sessie echter ontdekten dat we in eerste instantie beter moeten begrijpen hoe de stakeholders kijken naar de story engine, zodat we zelf vervolgens veel concretere vragen/ uitdagingen kunnen opstellen voor een Hackaton.

Er is nog veel meer te vertellen over wat we allemaal hebben geleerd, maar dat zijn verhalen voor in volgende blogposts. Heb je zelf nog een toevoeging, laat het ons weten.

 

Share, store en remix

Met de Story Engine willen we door middel van verhalen de impact van Jimmy’s zichtbaar maken en vergroten. We bouwen aan:

  1. een cultuur binnen Jimmy’s waarin verhalen op allerlei manieren als natuurlijk gedeeld worden. (creatiecultuur)
  2. technologie en processen waarmee we deze verhalen kunnen vangen (SHARE), opslaan (STORE), passend kunnen combineren (REMIX) en opnieuw kunnen delen (SHARE)

De Story Engine is drieledig en functioneert circulair. Verhalen ontstaan en worden gedeeld (SHARE), opgeslagen (STORE) en opnieuw gebruikt (REMIX) om vervolgens weer gedeeld te worden . Het verzamelen, analyseren, remixen en combineren van verhalen is een logische keuze.

Om onze gedachten te ordenen, denken we vaak aan dit model:

Screenshot 2016-06-08 12.11.48