Megablog: Hacken, juridisch advies, biechtstoel en de Jimmy’s Summerschool.

De laatste update wat betreft de Jimmy’s Story Engine is alweer even geleden (8 Juli) en in de tussentijd is er enorm veel gebeurd. Tijd voor een recap en een blik vooruit!

kijken

Techniek
Op het technisch vlak, de mogelijkheid om verhalen op te slaan, te delen en beluisteren met de druk op een knop, gaat voorspoedig. Erwin Elling werkt samen met David Menting om van een taperecorder, een (met het internet verbonden) verhalen vanger te maken.

Hierin zijn een aantal belangrijke beslissingen gemaakt, we willen dat mensen binnen de biechtstoel niet alleen verhalen kunnen opnemen, maar ook beluisteren. We hebben bedacht dat we willen werken met vragen én thema’s om het vertellen van verhalen te starten. Deze vragen en thema’s komen te staan op cassettebandjes die je vervolgens in de taperecorder kan stoppen, om je verhaal over specifiek dat thema of die vraag op te nemen. De techniek die Erwin en Davind ontwikkeling zorgt er voor dat de verhalen naar het internet worden geupload, met als tag dat specifieke thema of verhaal, zodat ze gemakkelijk terug te vinden zijn.

Juridisch advies
Er waren enorm veel ideeën omtrent het Story engine project en met als een van de grootste inspiratie bronnen: De Man Bijt Hond Babbelbox, hebben we er ook aan gedacht om video te implementeren in het concept. Echter realiseerde we ons rond hetzelfde moment dat het verstandig zou zijn om eerst te onderzoeken hoe het opslaan van verhalen eigenlijk zit vanuit een rechtelijk en privacy standpunt.

Als we een databank van verhalen willen opbouwen, moet deze volledig legitiem zijn en zo min mogelijk gedoe opleveren voor de verhalen vertellers. Om dit uit te zoeken hebben we een afspraak gemaakt met Rein advocaten en Adviseurs. We hebben het concept voorgelegd, en zijn in overleg gegaan hoe we de ervaring van het delen van verhalen zo prettig mogelijk kunnen maken.

Het vastleggen van persoonsgebonden gegevens was hierbij het primaire thema.
”De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) geeft aan dat een persoonsgegeven elk gegeven is over een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon. Dit betekent dat informatie ofwel direct over iemand gaat, ofwel naar deze persoon te herleiden is”

De zin elk gegeven is over een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon, is hierbij van belang. Zodra dit het geval is (en dat is vrij snel zo), is het nodig om explicite toestemming te vragen. We willen echter niet dat mensen voordat ze een verhaal kunnen opnemen, een gigantisch boekwerk moeten invullen om ons toestemming te geven dit ook op te slaan.

We zochten dus naar een manier om het juridisch goed te regelen, maar de verhalen vertellers hier niet mee lastig te vallen. We zijn toen tot de volgende oplossing gekomen: Binnen de biechtstoel is naast de recorder een boekje te vinden. Hierin staan naast instructies en toelichting ook vijf geboden:
1 – Ieder verhaal is waardevol
2 –  De verhalen zijn anoniem. het gaat om het verhaal
3 – De verhalen blijven altijd bewaard
4– De verhalen worden gedeeld en ‘’geremixt’’
5 – Jouw verhaal, blijft jouw verhaal. 

Bij alle geboden komt een toelichting met extra informatie, zodat de verhalenvertellers weten wat er met hun verhaal gaat gebeuren, het verzoek om anoniem het verhaal te vertellen en dat zij altijd de eigenaar van het verhaal blijven. Onder de geboden zal ook een link naar de website van het jimmy’s verhalen project komen, waar vervolgens veel meer informatie staat over de geboden, privacy en alles omtrent de story Engine.

Aan het boekje en de online pagina wordt op dit moment gewerkt, hierbij worden we wederom ondersteund door Rein advocaten en Adviseurs.

De Biechtstoel
De katalysator voor het vertellen van verhalen, gaat in eerste instantie de biechtstoel van het innovatielab Groningen worden. En deze hebben we voor het eerst live mogen aanschouwen.

 

Er waren twee versies van de biechtstoel, een die van binnen een treinwagon is en de ander die van binnen een kroeg is. Uiteindelijk hebben we er voor gekozen om de kroeg biechtstoel te gaan gebruiken voor dit project. Met als reden dat er een klein tafeltje is (waar plaats is voor de taperecorder en het boekje) en dat een kroeg als locatie nog meer uitnodigt tot een gesprek.

De Jimmy’s Summerschool
Tijdens de Jimmy’s summerschool hebben we een Story Engine sessie georganiseerd, specifiek op het proces wat zich gaat afspelen in de Biechtstoel. Wat enorm fijn was, was dat er mensen van een hele hoop verschillende Jimmy’s waren, dat iedereen erg enthousiast was en dat we een aantal goeie nieuwe ideeën kregen en een aantal plannen die we hadden (bijvoorbeeld om vragen en thema’s  te gebruiken) bevestigd kregen.

Tot zo ver de update. We gaan nu verder met het afmaken van de techniek, het boekje en ervoor zorgen dat de taperecorder met de Biechtstoel haar reis langs de Jimmy’s kan gaan maken.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *